The World needs Science, Science needs Women

Liesbeth van Vliet en Aimee van Wynsberghe ontvangen For Women in Science-beurzen 2018

14 november 2018

Vandaag zijn in de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem de Nederlandse For Women In Science beurzen uitgereikt. Deze beurzen zijn een initiatief van L’Oréal en UNESCO, samen met partners van het programma, het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Tijdens de feestelijke ceremonie ontvingen topwetenschappers Liesbeth van Vliet (Nivel) en Aimee van Wynsberghe (TU Delft) de beurzen ter waarde van 25.000 euro voor onderzoek en hun bijdrage aan de wetenschap. Hiermee krijgen zij de kans om te werken aan hun onderzoek bij het prestigieuze NIAS in Amsterdam.

axmanshipLiesbeth van Vliet (1985) onderzoekt welke communicatie patiënten en hun dierbaren nodig hebben op het moment dat ze geconfronteerd worden met ernstige, veelal ongeneeslijke, ziekten. Ook kijkt Van Vliet welke communicatie hen op die momenten zou kunnen schaden. Deze patienten hebben namelijk naast goede medische zorg, ook goede informatie en emotionele ondersteuning nodig. De rode draad door het onderzoek van Van Vliet is het beter begrijpen van de kracht van communicatie op momenten dat die het allerbelangrijkste is.

Aimee van Wynsberghe (1981) heeft als missie om het ethisch en verantwoord ontwikkelen, gebruiken en handhaven van robots en kunstmatige intelligentie op de agenda te zetten. Robots maken namelijk steeds meer een deel uit van ons dagelijks leven; we komen met ze in contact maar gaan ook steeds meer met ze samenwerken. Van Wynsberghe onderzoekt hoe belangrijk het is om sociale en ethische kenmerken in kaart te brengen bij deze nieuwe ontwikkelingen. Het onderzoek van Van Wynsberghe concentreert zich op wat de ethische betekenis is van mens-robotcontact.

For Women in Science

Het internationale programma abbot cloth is een samenwerking tussen L’Oréal en UNESCO, met als motto ‘The world needs science, science needs women’. Het programma bestaat sinds 1998 en reikt prijzen uit aan uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers op het gebied van life sciences. Anno 2018 zijn al meer dan 3.100 excellente wetenschappers uit 117 landen geholpen met het programma. In 50 landen worden nationale en regionale beurzen aangeboden.

 


 

Call for Applications – Dutch L’Oréal UNESCO For Women in Science fellowships 2018

The Call for Applications of the Dutch L’Oréal UNESCO For Women in Science fellowships 2018 is now open. The fellowship allows excellent female scientists to boost their scientific career. Two fellowships of 25.000 euros are available to women active in the field of life sciences, who have between 3 and 10 years post-PhD academic experience (comparable to Veni/Vidi level).

(417) 449-7793Excellent female scientists programme

The prestigious international ‘For Women in Science’ programme is a collaboration between UNESCO and L’Oréal with the tagline: ‘The world needs science, science needs women’. The programme awards fellowships and prizes to exceptional female scientists in the field of life sciences. Since 1998, more than 2250 women from 110 countries have received a fellowship or award. Two of them, Elizabeth Blackburn and Ada Yonath, have been awarded the Nobel Prize.

In the Netherlands, the Netherlands Commission for UNESCO and L’Oréal Netherlands have managed the fellowship programme in cooperation with the Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) and the Dutch Network of Women Professors (LNVH) since 2012. Laureates are awarded a residential fellowship of 3 or 5 months at NIAS-KNAW in Amsterdam, and are provided a place to think, study and write, while being released from regular responsibilities such as teaching, administrative or clinical tasks. NIAS offers an inspiring workplace in an interdisciplinary and international environment. If needed, accommodation can be provided.

 

The world needs science, science needs women

According to the Dutch Network of Women Professors (LNVH), currently only 19.3% of Dutch professors are women. This puts the Netherlands at the bottom of the ranking compared to other European countries. The For Women in Science programme aims to boost scientific careers of women and as such, aims to contribute to an increase of women professors.

 

How to apply: (831) 678-2954/(313) 362-7705

Closing date is May 11, 2018.

 

Volg ook de Nederlandse (630) 797-7261Facebook pagina

 


 

For Women in Science beurzen 2017 uitgereikt aan Sonja Swanson en Hanneke Wigman

 

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, zijn in de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem de Nederlandse For Women in Science beurzen voor dit jaar uitgereikt. Deze beurzen zijn een initiatief van L’Oréal en UNESCO, samen met partners van het programma, het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Tijdens de feestelijke uitreiking gepresenteerd door Liesbeth Staats ontvingen topwetenschappers Hanneke Wigman (UMCG) en Sonja Swanson (Erasmus MC) de beurzen ter waarde van 25.000 euro voor hun onderzoek op het gebied van Life Sciences. Hiermee  krijgen zij de kans om te werken aan hun onderzoek bij het prestigieuze NIAS in Amsterdam.
2017 Laureates Hanneke Wigman and Sonja Swanson with the four partners of the Dutch L’Oréal Unesco For Women in Science Fellowship programme at the ceremony, March 2018.

 

Hanneke Wigman (1983) richt zich op psychische klachten bij jonge mensen, met name op het gebied van psychose. Wigman verdiept zich in de vraag hoe psychose zich ontwikkelt, hoe vroege symptomen van psychose samenhangen met andere symptomen, zoals bijvoorbeeld depressie, en met beschermende factoren of risicofactoren, en individuele verschillen in dit soort patronen. Wigman probeert antwoord te vinden op de vraag welke factoren een rol spelen bij het verergeren of verdwijnen van psychische klachten en waarom psychische klanten bij de één vanzelf overgaan en bij de ander niet. Met deze kennis hoopt zij ervoor te kunnen zorgen dat mensen de juiste hulp kunnen krijgen bij psychische problemen en het begrip voor psychische problemen te vergroten in de maatschappij.

 

 

 

 

Het onderzoek van Sonja Swanson (1984) richt zich op epidemiologische en statistische methoden voor het beoordelen van causale effecten. Zo is er veel recent onderzoek naar ‘Mendeliaanse randomisatie’, een methode waarbij de genen gebruikt worden als natuurlijk experiment om de effecten van gezondheidsinterventies te bestuderen. Deze methode is o.a. toegepast bij het onderzoeken van volksgezondheidskwesties als het beantwoorden van de vraag of obesitas het risico op depressie beïnvloedt en of bepaalde vitaminetekorten tijdens de zwangerschap het welzijn van het kind op lange termijn kunnen beïnvloeden. Het onderzoek van Swanson heeft als doel om het transparante gebruik en rapportage van deze methoden te verbeteren en om daarnaast de methoden zelf te verbeteren.

 

 

 

 

 

 

Impressions For Women in Science

678-339-3171

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opening of the AEX Amsterdam stock exchange by 2018 laureates Liesbeth van Vliet and Aimee Van Wynsberghe, November 2018


 

 

 

 

 

 

 

Opening of the AEX Amsterdam stock exchange by 2017 laureates Sonja Swanson and Hanneke Wigman, March 2018

 

 

 

 

 

 

 

De laureaten van 2017 Hanneke Wigman en Sonja Swanson met de vier partners van het Nederlandse L’Oréal Unesco For Women in Science programma


 

 

 

 

 

 

 

 

De laureaten van 2016 Carlijn Kamphuis en Maeike Zijlmans met dagvoorzitter Eva Jinek bij de uitreikingsceremonie, november 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laureaten van 2015 Femke Nijboer en Doris van Halem met KNAW-president José van Dijck op de uitreikingsceremonie in het Trippenhuis, KNAW, november 2015.